bij het overlijden van een dierbare dag en nacht bereikbaar: 06 1288 3557

de tuberoos

De tuberoos staat symbool voor mijn werk als uitvaartbegeleider. Deze bloem is een bijzondere bloem omdat het een nachtbloeier is. In de nacht, het meest donkere moment, bloeit er iets moois en iets lichts op. Een “licht” in de duisternis. In het duister ontstaat iets nieuws en iets moois.

De tuberoos staat symbool voor een nieuw begin. De witte kleur staat voor reinheid, rust en onschuld. Het beschermt de drager tegen boze geesten. En een nieuw begin betekend altijd ook afscheid van iets ouds.

De bloem is geen roosachtige zoals de naam doet vermoeden, maar een familie van de hyacint, en wordt ook wel nachthyacint genoemd. Oorspronkelijk komt ze uit Mexico en Midden-Amerika, waar ze door de Azteken werd geteeld. Van de bloemen wordt ook parfum gemaakt. Voor 200 gram olie heb je 1200 kg bloemen nodig. Hierdoor wordt wel gezegd dat de tuberoos haar gewicht letterlijk in goud waard is. 

De naam tuberoos is ontleend van tuberosa, de plant is de tuber, de knoldragende hyacint om die te onderscheiden van de bol dragende hyacint. De naam is daarom tuber-ose en niet tube-rose.
Deel dit bericht:

Andere berichten