bij het overlijden van een dierbare dag en nacht bereikbaar: 06 1288 3557

rond het overlijden

Bij het overlijden

Rond het overlijden komt u in een intense en vaak emotionele periode terecht. Er moet veel geregeld worden en er is verdriet en misschien ook boosheid en ongeloof.

Na het overlijden zal als eerste een arts het overlijden vaststellen. In de tussentijd kunt u ons bellen. We spreken dan af wanneer en waar wij elkaar ontmoeten. Deze eerste ontmoeting heeft niet altijd haast, u kunt rustig de tijd nemen om nog even met uw overleden dierbare alleen te zijn. Deze tijd, zo kort na het overlijden, wordt vaak als heel intens en dierbaar ervaren.

Als wij elkaar voor het eerst ontmoeten willen wij graag via enkele verhalen van u iets leren kennen van degene van wie u afscheid moet nemen. Daarna bespreken we het moment van de uitvaart en hoe de tussenliggende dagen er ongeveer uit zullen gaan zien. We gaan een aantal dagen tegemoet met intensief contact waarin wij zoveel mogelijk zullen afstemmen op uw behoeften en wensen.

De tijd kort na het overlijden wordt vaak als heel intens, bijzonder en dierbaar ervaren...

Het bezoek van de arts duurt meestal enkele minuten. Na het vaststellen van het overlijden door de arts kan de overledene verzorgd worden.

De laatste verzorging noemen we ook wel “afleggen”. Deze bijzondere term is in de laatste decennia wat meer uit gebruik geraakt, maar heeft een bijzondere herkomst. Het heeft zijn betekenis te danken aan geloof dat de ziel het lichaam aflegt.

De laatste verzorging betekent dat we de overledene klaar maken en opbaren zodat iedereen die dat wil op een mooie manier afscheid kan nemen. Vanzelfsprekend kunt u hierbij aanwezig zijn of helpen, maar niets moet. Het is daarbij belangrijk om goed naar uw gevoel te luisteren.

Lees verder over het opbaren…

Deel deze pagina:

Inspiratie

Liefdevolle natuurlijke zorg

← Als ervaren verpleegkundige laat Toke Bezuijen zien hoe heilzame planten, uitwendig toegepast, daarbij behulpzaam kunnen zijn. Zij beschrijft liefdevolle aanrakingen met wikkels, kompressen en inwrijvingen die het lijden verlichten en een troostende werking hebben. Ze bemoedigt en geeft praktische aanwijzingen. Stapsgewijs leert ze je een aantal toepassingen maken, zoals

Verder lezen...