bij het overlijden van een dierbare dag en nacht bereikbaar: 06 1288 3557

rond het overlijden

Opbaren

Een belangrijke keuze is de plaats van de opbaring. Op welke plek wilt u in de komende dagen afscheid nemen van uw dierbare? Welke omgeving biedt daar de juiste sfeer voor, zodat u in alle rust nog bij de overledene kunt zijn om afscheid te nemen wanneer u dat wilt? Of kiest u juist voor een plek op basis van een financiële keuze?

Een opbaring thuis biedt veel mogelijkheden maar is misschien niet in elke situatie mogelijk. Er zijn vele verschillende mogelijkheden die we kunnen onderzoeken als dit aan de orde komt. Samen mogen we de wensen van de overledene en uw wensen zo veel mogelijk een plek geven.

Er zijn ook mogelijkheden voor een opbaring in een rouwcentrum of een rouwkamer. Vaak biedt ook een kerk een mogelijkheid tot opbaren. Ook een tent in de tuin kan soms een uitkomst bieden. Samen kijken we wat er past bij u en bij degene van wie u afscheid moeten nemen.

Verschillende mogelijkheden voor de opbaring zijn:

Plaatsen
 • thuisopbaring
 • 24-uurskamer
 • afscheidshuis
 • opbaarhuisje
 • rouwcentrum
 • centrale koeling
 • mortuarim
Methoden
 • koeling
 • graszoden
 • biosac
 • thanatopraxie

Als de verzorging en opbaring zijn afgerond komt er een periode tussen het overlijden en de uitvaart waarin veel moet gebeuren. Juist in deze periode is het belangrijk om ook de tijd te nemen voor de gedachten en emoties die zich nu voordoen. 

Lees verder over de periode tussen het overlijden en de uitvaart..

graszoden opbaring
Graszoden opbaring

Een bijzondere manier van opbaren is de methode met graszoden. Graszoden uit de omgeving of uit eigen tuin kunnen gebruikt worden en deze worden onder de baar of kist neergelegd. Het past ook goed in een duurzame uitvaart, de graszoden worden na gebruik weer terug gelegd in de natuur.
Dagelijks worden de graszoden besprenkeld met water met daarin rozemarijn en kwarts vermengd. De rozemarijn brengt een heerlijke geur in de kamer en de kwarts bevordert het groeiproces van de vochtopname van het gras. 

Met een graszoden opbaring kunnen we een bijzondere verstilde sfeer vormgeven om met liefde en aandacht de dagen na het overlijden aanwezig te zijn bij de overledene.

Deel deze pagina:

Inspiratie

Bloemendeksel

← Bloemendeksel voor een schaal van wilgentenen Voor de prachtige schaal van wilgentenen van Mandenmakerij de Mythe hebben we samen met de mandenmakerij en bloemen kunstenaar Wolter Strijker een bloemendeksel ontwikkeld. In deze deksel – een raster gemaakts van wilgentenen – kunnen bij de uitvaart prachtige bloemen worden gestoken of gevlochten. Zo kun je tijdens het

Verder lezen...

een lijkwade van wikkelgoed

← Een zacht en liefdevol alternatief voor een kist. Wikkelgoed is een leverancier van lijkwades. Dit bedrijf, dat in 2000 is begonnen, biedt een duurzaam alternatief voor het gebruik van een kist: de lijkwade. Een lijkwade is een zachte rechthoekige doek die om een overledene gewikkeld kan worden voor bij

Verder lezen...

Liefdevolle natuurlijke zorg

← Als ervaren verpleegkundige laat Toke Bezuijen zien hoe heilzame planten, uitwendig toegepast, daarbij behulpzaam kunnen zijn. Zij beschrijft liefdevolle aanrakingen met wikkels, kompressen en inwrijvingen die het lijden verlichten en een troostende werking hebben. Ze bemoedigt en geeft praktische aanwijzingen. Stapsgewijs leert ze je een aantal toepassingen maken, zoals

Verder lezen...