bij het overlijden van een dierbare dag en nacht bereikbaar: 06 1288 3557

uitvaart met bakfiets

Een duurzame uitvaart met de rouwbakfiets

In Amersfoort vond begin november de eerste uitvaart met een rouwbakfiets plaats. Vanaf het Afscheidshuis de Poort in het Soesterkwartier ging de stoet naar Zandfoort aan de Eem waar de afscheidsplechtigheid plaatsvond.

Tegenwoordig zijn steeds meer mensen op zoek naar duurzame mogelijkheden rond een uitvaart. Er komen elektrische crematieovens, natuurbegraafplaatsen, kartonnen kisten, lijkwades, duurzame bloemen, speciale doodshemden en alternatieve manieren van opbaren.

De behoefte om de milieubewuste leefwijze ook rond de uitvaart invulling te geven wordt steeds groter. En nu is er in Amersfoort een nieuwe mogelijkheid voor vervoer bij gekomen: de rouwbakfiets.

Doordat de rouwbakfiets lokaal wordt ingezet, zijn er geen vervoerkilometers. De bakfiets wordt fietsend afgeleverd op de dag van verhuur. Het is dus goed mogelijk om al het vervoer van de overledene met de bakfiets te doen aangezien het crematorium en de begraafplaats van Amersfoort op fietsafstand van de stad liggen. Daarnaast is de rouwbakfiets een goedkoop alternatief voor een rouwauto.

Een andere reden waarom de vraag naar alternatief rouwvervoer toeneemt is de persoonlijke en toegankelijke invulling van een uitvaart.
Met de rouwbakfiets is het gevoel van nabijheid en toegankelijkheid naar de overledene veel groter dan bij een rouwauto. Een rouwauto waar de overledene in wordt vervoerd terwijl de naaste familie in de daarop volgende auto’s achter elkaar aan rijden, schept een gevoel van afstand. Daarbij is de bakfiets natuurlijk een prima CO2 neutrale oplossing. De bakfiets kan gehuurd worden, waarbij de familie zelf met de overleden dierbare de route aflegt. De bakfiets kan ook inclusief fiets-chauffeur geleverd worden.

De fiets-chauffeur en initiatiefnemer van de rouwbakfiets, Immanuel Baan, is zelf uitvaartbegeleider en kwam op het idee door een vraag naar een duurzame uitvaart. “Ik vind het een uitdaging om samen met de nabestaanden te zoeken naar datgene wat een uitvaart net even anders, bijzonder maakt, zodat de nabestaanden de overledene herkennen in de vormgeving van elk detail van de uitvaart.”

De bloemen kunnen mooi aan de bakfiets gehangen of bevestigd worden. Het is prachtig om de bak vol te leggen met bloemen of bladen van het seizoen.

Meer informatie over de rouwbakfiets is te vinden op www.rouwbakfiets.nu.
De fotorapportage werd gemaakt door Spike van der Steen van Spikes Fotografie – Afscheidsfotograaf.
De baar van wilgentenen en de rode lijkwade op de foto werden geleverd door Marijke Ott van Atelier Alewijn.

Deel dit bericht:

Andere berichten